Jest to przepis na Najlepsze Ciasto Na Świecie, noszące banalną nazwę "miodownik". Zapewniam, że choć ciut pracochłonne, jest warte każdej minuty poświęconej na jego wytworzenie:)
Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
3 jaja
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody
Masa
1 litr mleka
0,5 szklanki kaszy manny
0,5 szklanki kaszy manny
kostka masła
1,5 szklanki cukru pudru
zapach waniliowy/śmietanowy
Polewa
1/4 kostki margaryny
7 łyżeczek cukru
7 łyżeczek wody
2 łyżki kakao
Włożyć wszystkie składniki do garnka i gotować na małym ogniu azż się cukier rozpuści i polewa zacznie gęstnieć. Zamiast polewy można użyć kajmaku z mleka skondensowanego.
Ciasto: utrzeć jaja z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części i zrobić z nich 3 jednakowe placki. Upiec ciasto na jasnobrązowy kolor (20 min. w ok 180 stopni). Nie nagrzewać piekarnika przed wstawieniem blach. Po upieczeniu placki ostudzić i każdy rozciąć na 2 równe części.
Masa: Utrzeć masło z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać powoli ugotowaną na mleku ZIMNĄ kaszę mannę. Na koniec wlać zapach. Przełożyć placki kremem, owinąc ciasto folią i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni by nabrało wilgoci. Potem wyciągnąć, polać polewą i posypać np. włoskimi orzechami.
Gotowy wyrób wygląda mniej więcej tak (szczęście że zdążyłam mu zrobić zdjęcie, bo znikał z prędkością światła :D